Friday, July 8, 2011

Kek Gula Hangus Resepi Bunda




Bahan-bahannya:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan susu pekat
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 sudu besar mentega

Cara-cara membuatnya:

  • Mula-mula, masak gula dengan api sederhana sehingga hangus. Untuk yang pertama kali atau tak tau macamana nak dapatkan gula hangus, masak gula terus dalam periuk tanpa letakkan air. Kalau anda letakkan air, ia takkan jadi gula hangus, tapi jadi air gula hehe <--- cakap berdasarkan pengalaman. Kacau gula perlahan-lahan menggunakan sudip kayu sehingga gula hangus (berwarna perang).
  • Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair keseluruhannya.
  • Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  • Sementara itu, pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat <--- saya terlupa petua @ teknik yang dikongsikan oleh teman serumah saya dulu tentang bagaimana caranya nak memastikan bahawa telur yang kita pukul itu sudah betul-betul kembang
  • Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan pula tepung dan soda yang sudah diayak dan sebatikan.
  • Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  • Perap adunan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam.
  • Bakar dengan api sederhana 160-180 (bergantung pada saiz oven. kalau oven kecil. suhu 120/130 je) selama 1 jam atau hingga masak.


No comments:

Post a Comment